dr Ove

Det var en man på TV som lagade efterrätter "utan socker". Så hällde han i en massa honung och agavesirap och påstod att det var nyttigt. Nolla. Därför ska jag i denna blogg ta reda på vad som verkligen stämmer. "En-man-som-heter-Ove"-style.

Honung

Publicerad 2016-03-11 10:50:00 i Allmänt,

Honung är nyttigt, det är naturligt förekommande socker. Annat nyttigt socker som är naturligt förekommande är tex agavesirap, muscovadosocker och en massa annat crap. Det som är extra bra med honung är att det innehåller fibrer tillskillnad från raffinerat vitt socker (som är dåligt). 
Ja det kan man tro om man vill. Men vad innehåller honung egentligen? För det första är "honung" som begrepp en ganska heterogen grupp där sammansättningen skiljer sig beroende på var det kommer ifrån, vilket bi som gjort det etc. Generellt kan man dock säga att honung består av fruktos och glukos (främst fruktos, ju mer desto mer lättflytande). Sen lite sackaros, som i sig består av 50:50 fruktos och glukos. Fibrer? Japp, typ 0.2%. Kommer få din tarm att fungera som en klocka. Som jämförelse är raffinerat socker 100% sackaros. Men det är ju naturligt? Vad fan menas med det? Vitt socker kommer ju från betor eller rör, är inte det naturligt?  
Agavesirap då, jäkligt naturligt! Kommer från agaveplantan, består typ nästan bara av fruktos (=livsfarligt, om man inte gör tequila på det för då är det nyttigt).
 
Vill ni få hål i tänderna och bli tjocka så käka socker, det är gott som fan. Vill ni ha gott samvete samtidigt så kan ni låtsas som att de kommer från naturen och är därför nyttigt.
 
Är fruktos farligt? Här är en trevlig artikel i ämnet:
 
http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/899.long
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela