dr Ove

Det var en man på TV som lagade efterrätter "utan socker". Så hällde han i en massa honung och agavesirap och påstod att det var nyttigt. Nolla. Därför ska jag i denna blogg ta reda på vad som verkligen stämmer. "En-man-som-heter-Ove"-style.

Varför får man alltid röken i ansiktet?

Publicerad 2016-10-30 09:55:37 i Allmänt,

Det har varit älgjakt och naturligtvis uppmärksammade jaktgudarna den något frusna dr Ove och skickade fram en älg till honom. Tre perfekta skott senare låg den där, älgen. 
Det var ju dock inte så att detta skedde helt utan kamp. Otaliga antal koppar kaffe har slukats, mackor har förtärts, korv har grillats. En ny dimension av träsmak i arslet har uppstått. Tålamodet har testats och tänjts. Allt medan hjärt-kärlbomberna i jaktlaget sprungit runt i skogen med sina hundar för att fösa fram något skjutbart. 
En mycket allvarlig incident inträffade under jakten och den pågick tammefan hela tiden. Hur man än vände och flyttade på sig låg röken i ansiktet på en. En morgon var det en mindre orkan i ryggen, trots detta valde röken vägen in i ansiktet. Detta är naturligtvis inget nytt fenomen utan har iakttagits i generationer oavsett aktivitet. Skrönor om vem som får röken i ansiktet har utvecklats. Det har nämnts att man i scouterna skall sätta upp en tumme mot elden för att röken skall välja annan väg. Som bevis för att detta fungerar noterades en gång att fem av tio runt elden slapp röken med detta trix. 50% succé-rate vilket får anses bra (obs, tycker du inte detta var sjukt kul så kan du sluta läsa och börja om i mellanstadiet). 
Många timmar har nu spenderats till att ta reda på hur detta fenomen kan uppstå. Det första att fundera på är om det verkligen är så. Det är klart att man kommer ihåg sina rökiga stunder bättre än dom icke-rökiga. För skojs skull säger jag dock att detta är så (jag gör helt enkelt ett antagande från den känslomässiga reaktionen av att ha fått rök i fejset). Försöker finna någon forskning i ämnet men inte ens flashback kan ge entydigt svar. Försöker mig även på engelska (why does the smoke always come in your face when you grilling korv?). Detta ger märklikgt nog i princip inga träffar alls. Kvar återstår helt enkelt att komma upp med en egen teori. 
Jag tror på följande. När vinden ligger på i din rygg så kommer luften som passerar närmast dig att kröka av och bilda ett undertryck vilket medör att röken paradoxalt dras mot dig (se bild, är väl egentligen Bernoullis princip). Ligger den på mot dig så kommer den blåsa all jävla rök rätt i ansiktet på dig. Rätta mig om jag har fel, hitills vill jag inte minnas att jag haft fel någongång i livet. 
 
// Ove

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela