dr Ove

Det var en man på TV som lagade efterrätter "utan socker". Så hällde han i en massa honung och agavesirap och påstod att det var nyttigt. Nolla. Därför ska jag i denna blogg ta reda på vad som verkligen stämmer. "En-man-som-heter-Ove"-style.

D-vitamin

Publicerad 2016-07-28 19:28:00 i Allmänt,

Semestertider! Sommaren är här och solen lyser! Temperaturen har krypit en bra bit över 20 grader. Det lilla barnet äter sin gröt inte ont anandes om de farliga solstrålarna. Stranden hägrar. Barnet insmörjs med solkyddsfaktor 1057 vilket gör att han ser ut som en albino. På detta klipper vi till med en uv-dräkt, uv-tält, parasoll. För säkerhets skull stannar vi inne. Just det. Vi får ju absolut inte glömma de livsviktiga D-vitamindropparna. Dom är sjukt viktiga för annars kommer den lille marodören bli en uppslagsbok i följdsjukdomar framöver. Det råder nämligen solbrist i Sverige och då får man d-vitaminbrist. Tittar lite slött i Aftonbladet och märker att livsmedelsverket minsann kommit fram till att även den röda mjölken och en herrans massa andra produkter måste D-vitaminberikas. Detta för att svenskarnas D-vitaminvärden är så sjukt låga. Faktum är att dietisten påstår att 20% av Sveriges befolkning lider av D-vitaminbrist. Tjugo. Procent. 
Trams. Det är ju helt orimligt att en femtedel av en befolkning har en bristsjukdom. Och om en femtedel av befolkningen har en bristsjukdom så borde vi ju vara fatalt sjuka. Och fatalt mycket sjukare än i sydligare länder där solen inte är en sådan bristvara. Eller så är d-vitamin inte så viktigt? Faktum är att vi inte vet vilket värde på d-vitamin som är normalt. Vi har höftat till med nåt så gott vi kan. Sannolikt har det blivit åt helvete för högt eftersom nu en stor del av befolkningen vandrar runt med denna brist. En brist som vi har trots ivriga föräldrar som öser i sina barn d-vitamindroppar tills dom börjar gymnasiet. Trots att livsmedelsverket sedan länge, länge trycker i d-vitamin i mjölken. Trots att många svenskar kompletterar själva med receptfria d-vitaminpreparat. Trots att 95% av Sveriges psykiatriker delar ut d-vitamin till sina patienter. Trots att distriktläkarna har detta som favoritprov eftersom det alltjämt är lågt (iaf var femte gång) och medför att man kan behandla något iaf. Trots att solen tillsynes går upp varje dag, även i Sverige. Trots detta så har vi bristen. Misstankarna riktas ju mot något panamabaserat, d-vitaminproducerande företag. Är det nån som vet vem som äger solen?
 
// Ove

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela