dr Ove

Det var en man på TV som lagade efterrätter "utan socker". Så hällde han i en massa honung och agavesirap och påstod att det var nyttigt. Nolla. Därför ska jag i denna blogg ta reda på vad som verkligen stämmer. "En-man-som-heter-Ove"-style.

Salt

Publicerad 2016-05-24 15:51:43 i Allmänt,

 

 

Detta kommer bli  ett tämligen dyngseriöst inlägg, men salt är dyngseriöst. Det är våra viktigaste joner, elektrolyter. Natrium och klorid. Tight reglerade i kroppen styr de det mesta. De styr vår pH-balans, de (med kalium) bygger upp potentialer så att celler överhuvudtaget kan fungera och således ge liv. Det vore då märkligt att just salt (NaCl) skulle vara så livsfarligt som påstås. I cykler om ungefär 10 år går högt uppsatta företrädare för olika samhällsdepartement (vanligtvis livsmedelsverket ackompanjerad av socialstyrelsen) ut med långa debattartiklar på DN debatt och SVD debatt. Likt apokalypsens fyra ryttare sitter de och basunerar ut domedagens nutid. Allt för lite salt. Det som kroppen är så noga med att ta hand om.

Vän av ordning undrar ju således, stämmer det?

Frågan är ju så klart komplex med hänseende till att just denna debatt pågått i herrans massa år och svängt fram och tillbaka. Dock tycker jag man gör ett grundläggande fel. Man extrapolerar saltintagets blodtryckshöjande effekt till att vara samma som risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. För ja, salt höjer blodtrycket. Lite. I medel ungefär 4 mmHg om du saltar på ordentligt. Men det är nedrans svårt att bevisa att ett minskat saltintag verkligen leder till minskad frekvens av hjärtkärlsjukdom (Cochrane). Alldeles i dagarna kom också en studie som pekar på att ett för lågt saltintag är farligt för alla och att ett för högt saltintag är farligt endast för dom som redan har högt blodtryck. Nivåerna man pratar om här är också bra mycket högre än de som livsmedelsverket rekommenderar. Livsmedelsverkets (som följer de nordiska näringsrekommendationer) har rekommendationen max 6 g salt per dag. Studien visade att det var just under denna gräns som risken för hjärtkärlsjukdom ökade. De med högt blodtryck skulle upp i minst 14 g salt per dag för att få någon ökad risk och de utan hade alltså ingen ökad risk i dessa nivåer. Läste någonstans att en representant för livsmedelsverket uttalat sig att ”detta inte ändrar något”, ”det är för tidigt”. Kul att det är för tidigt när debatten hållit på i decennier.

Hur som så skiter jag fullständigt i livsmedelsverket och saltar på med ett mycket gott samvete. 

// Ove

 

Länkar:

Cochrane: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009217.pub3/abstract;jsessionid=13701110D82E9B4D866D138314646253.f01t03

Studien:  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30467-6/abstract

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela